Blog of Blogger

BLIND WILLIE JOHNSON- " DARK WAS THE NIGHT, COLD WAS THE GROUND " 3 DECEMBER 1927

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΑΓΙΑΣΤΑΣ

Posted on May 5, 2012 at 3:24pm


Blind Willie Johnson- " Dark Was The Night, Cold Was The Ground "-Saturday, 3 December 1927 DALLAS… Gospel Blues.

Ξεκινώντας το αφιέρωμα μου για τον εκπληκτικό αυτόν δίσκο, θα κάνω μια βιβλική αναφορά και παρακάτω θα καταλάβετε  τον λόγο.
Ψαλμός 150 της Παλαιάς Διαθήκης "πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον", "εν ψαλτηρίω και κιθάρα", "εν χορδαίς και οργάνω".

Ο Blind Willie Johnson, ο τυφλός τραγουδιστής  με την τραχιά φωνή και την κλαψιάρικη slide κιθάρα, δημιούργησε μια μοναδική μουσική που συνδύαζε τα blues, με τα gospel.

Γεννημένος στο Μάρλιν του Τέξας,  στα τέλη του 19 αιώνα, περίπου το 1897 ,ήταν ένας μουσικός που εργάστηκε σαν ιερέας στην εκκλησία των βαπτιστών, γνωρίζοντας καλά την εκκλησιαστική τους  μουσική. Η αλήθεια γι΄άυτο το μουσικό φαινόμενο, είναι ότι έζησε μια πολύ δύσκολη ζωή, γεμάτη ανέχεια, στενοχώρια και απίστευτη ατυχία.

Η ζωή του φέρθηκε πολύ σκληρά, από την ηλικία των 7 ετών, όταν μετά από ένα άγριο καυγά που είχε η θετή του μητέρα με τον πατέρα του, η θετή του μητέρα  έριξε αλισίβα στα μάτια του μικρού Johnson με αποτέλεσμα να τον τυφλώσει. Για φανταστείτε λοιπόν, καθώς μεγάλωνε αυτό το παιδί και φτάνοντας στην ηλικία  ενός νέου άντρα, πόσες επιλογές μπορεί να είχε για να βγάλει το ψωμί του και να επιβίωσει σε μια χώρα, που τον θεωρούσε δεύτερης κατηγορίας πολίτη και που τον μισούσε για το χρώμα του?

Τι επιλογές μπορούσε να έχει ένας τυφλός μαύρος,  εκτός από το να πάρει μια κιθάρα και με την βοήθεια ενός συνοδού, να βγει στις γωνιές των δρόμων, έξω από εκκλησίες, ή σε κάποιες πλατείες, παίζοντας τα θλιμμένα του blues, για ένα πιάτο φαΐ?
Όπως ήταν σύνηθες για την εποχή του, ο Blind Willie Johnson, ήταν ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, με μοναδικό ταλέντο, που αποτέλεσε σημαντική σχολή των κιθαριστών του αμερικανικού νότου και όχι μόνο.

Σκοπός αυτής της ανάρτησης και αυτής της μακροσκελούς εισαγωγής μου για τον θρύλο Blind Willie Johnson, είναι η αναφορά μου στο περίφημο :
"Dark Was The Night, Cold Was The Ground "- που ηχογραφήθηκε από την Columbia το 1927.


Αν σας ενδιαφέρει, το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα ποιο γνωστά μουσικά έργα της γης, που ταξίδεψε σε όλες τις ηπείρους, αλλά ακόμα και στα αστέρια, με προορισμό άλλους πολιτισμούς, ίσως καλύτερους από τον δικό μας.
 Το 1977, το διαστημόπλοιο voyager, ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, με σκοπό να μεταφέρει τον πολιτισμό του ανθρωπίνου γένους σε άλλους μακρινούς και άγνωστους πολιτισμούς μεταφέροντας ένα δίσκο με σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού μας.

  Ένα από αυτά, σε ένα δίσκο μόλις 90 λεπτών με μουσική από Beethoven, Guan Pinghu, Mozart, Stravinsky  εμπεριέχετε το Dark Was The Night του μεγάλου Blind Willie Johnson, με ονομασία του δίσκου  «Sounds of Earth».

Ο  δίσκος είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη (Golden Record Cover), η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης, με ποιο τρόπο δηλαδή μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το περιεχόμενό του.Ο δίσκος είναι επίχρυσος με χάλκινο πυρήνα και έχει διάμετρο 30 εκατοστών. Το αρχείο δεδομένων είναι χαραγμένο κυκλικά πάνω στην επιφάνεια του δίσκου.

 Για φανταστείτε λοιπόν,  έναν καλλιτέχνη τέτοιου διαμετρήματος, όταν  το 1929 σε μια παρόμοια οικονομική κρίση σαν την δικιά μας, το γνωστό κραχ, να τον υποχρεώσει, να σταματήσει τις ηχογραφήσεις και να αρχίσει πάλι από την αρχή απ’οπου ξεκίνησε.

Να βγάζει ένα κομμάτι ψωμί στις γωνιές των δρόμων παίζοντας μουσική για τους περαστικούς και να πεθάνει σε κατάσταση ανέχειας και απόλυτης φτώχειας το 1945, ενώ… το τραγούδι του ταξιδεύει στο σύμπαν γραμμένο μέσα σε ένα χρυσό δίσκο…